Frisörsaxar – så väljer du rätt

Att köpa nya frisörsaxar är verkligen inte lätt. Det finns rentav en djungel att ta sig igenom för att slutligen komma ut med en bra sax. Men vad ska man egentligen leta efter när det kommer till frisörsaxar? Stålet i saxen är viktigt eftersom det är stålets kvalitet som bestämmer om saxen kommer hålla eller inte. Har du möjligheten att köpa äkta japanskt stål är detta alla gånger ett bra val. Dock är det tyvärr många företag som fuskar med detta och det som ska vara ”japanskt stål” visar sig vara tillverkat i Kina. Bladet på frisörsaxar ska gärna vara lite smalare och högre, detta ger nämligen ett jämnare tryck när du väl ska klippa.

Många kanske tror att det är själva håret som i längden sliter på frisörsaxar. Så är dock inte fallet. Det är när stålet gnids mot stålet som saxen blir slö. För att saxen inte ska utsättas för denna sortens slitage är det viktigt att saxen har låga ”tvärkrafter”. Tvärkrafter är något som liksom tvingar ihop saxbladen och får stål mot stål att gnidas. När du väl har hittat frisörsaxar som du gillar gäller det att du vårdar dem riktigt ordentligt. Om du slarvar med skötseln är risken att de inte håller lika länge. Har du lagt flera tusen på en sax är du dock säkert noga med skötseln.

Skötsel av frisörsaxar

För att ta bra hand om dina frisörsaxar är det bra om du köper komprimerad luft på sprayburk. Du använder sedan den sprayen när dagen är slut och blåser rent hela saxen. Sprayen kan du även använda efter att du har oljat den. Med en microfiberduk kan du sedan torka av saxen. Det bästa är att du tar duken och sedan, med ganska mycket kraft, dra inifrån och ut på saxen. En annan sak som är bra att tänka på innan du köper nya frisörsaxar är vilken storlek du vill ha. Det finns nämligen både kortare och längre saxar och ofta är det en smaksak vilken man gillar bäst.

Frisörsaxar finns i mängder av olika modeller så det gäller att välja rätt