Frisör till skådespelare

Att jobba som frisör är väldigt populärt men det är också ett väldigt krävande jobb. Många som söker in till frisörlinjen på gymnasiet har en bild av hur yrket är. Många tänker att du varje dag får klippa fräcka frisyrer, färga och slinga hår och helt enkelt vara kreativ i ditt yrke. Så är det dock inte, åtminstone inte enbart. Att jobba som frisör innebär mycket slit och ofta samma sorts jobb. Många kunder vill bara ha toppning och inget mer spännande än så. Många som arbetat som frisör upplever även en slags hierarki inom frisöryrket, det gäller att jobba sig uppåt. Dock anser många som jobbar som frisör att det är världens bästa yrke.

Förutom att kunder kan besöka frisören är det även många som behöver en frisör i sitt jobb. Ett exempel är skådespelare och modeller. Låter det roligt att få klippa håret på Tom Cruise eller styla frisyren på Kate Moss? Det är någon som gör detta, dock är chansen ganska liten att jobba sig upp till den nivån. Dock finns det många chanser att få vara med att jobba som frisör i filmproduktioner. Förutom att många arbetsplatser behöver en frisör är det faktiskt några frisörer som blivit skådespelare.

Frisör som blev skådis

En kvinna som hade fått nog av frisöryrket är Maria Büstedt-Svanholm. Maria tog ledigt från sin egna frisörsalong i flera veckor. Detta för att jobba sig mot drömmen – att bli skådespelare på heltid. Maria ska spela i en monolog som heter Cellofan. Monologen är 80 minuter, så det krävs en hel del självsäkerhet och övning. Maria har övat på det 54 sidor långa manuset varje dag i flera veckor. Själva monologen Cellofan handlar om en helt vanlig kvinna i en kaotiskt dag ur hennes liv. Maria säger att hon är nervös inför pjäsen men att det ändå känns bekant på något sätt. Publiken blir som kunderna i hennes frisörsalong.

Frisör behövs på många arbetsplatser exempelvis till skådespelare