Ergonomi och frisör

Att arbeta som frisör innebär en del risker eftersom man dagligen utsätts för färgmedel, blekning och permanentvätska. Eksem på händerna är ett av de vanligaste besvären som frisörer får. Även om man som frisör använder sig av skyddshandskar är det inte alltid detta räcker. Det bästa att göra för att förhindra eksem på händerna är att smörja in sig regelbundet. Förutom starka hårmedel utsätts man som frisör även för starka lukter som kan irritera luftvägarna. Har man otur kan man faktiskt utveckla astma. De flesta större frisörsalonger har dock ett väldigt bra ventilationssystem som tar bort starka lukter.

Ergonomi är otroligt viktig i en frisörsalong eftersom det annars finns risk för smärta i rygg och nacke. Frisörutrustning är dock dyrt och det är inte alla salonger som har råd med ergonomi i stolar, handfat och verktyg. En bra ergonomi gör att personalen slipper smärtor och kan jobba utan problem. Ergonomi är särskilt viktig för just handfaten och stolarna. Frisörer står ofta upp men sitter även en del på sadelstolar. Det är viktigt att det både går att höja och sänka stolarna. Det är även viktigt att skorna har bra ergonomi så att personalen inte blir trött i fötterna. Dåliga skor brukar tyvärr ofta ha negativ inverkan både på ryggen och fötterna.

Övningar i ergonomi

Om du själv arbetar som frisör kanske du redan märkt av vissa belastningsskador. Om inte gäller det att du fortsätter att se efter din kropp och din arbetsplats så du inte drabbas. Att införa ett litet stretchingpass i jobbvardagen är bra. Det kan räcka med att du rullar axlarna, stretchar nacken och går omkring lite. Efter arbetsdagen är det såklart även bra att du tränar mer ordentligt, exempelvis på gym, går promenader eller utövar yogapass hemma. Ergonomi är oerhört viktigt oavsett vilken arbetsplats du arbetar på. Frisörer har ett fysiskt krävande jobb och för att du ska orka jobba länge är ergonomin viktig.

Ergonomi på arbetsplatsen är viktigt för att personalen ska må bra